Ahad, 23 Februari 2025

IKAN ITIK BOMBAY

 
Ikan itik bombay adalah sejenis ikan, bukannya itik. Ikan ini daripada spesies ikan “cicak”. Ikan dewasa boleh mencapai panjang maksimum 40 cm, tetapi saiz biasa ialah sekitar 25 cm.

Ikan itik bombay hidup di kawasan tropika Indo-Pasifik. Ini ini terdapat di kebanyakan pantai India, seperti di perairan Maharashtra, Gujarat. Dinamakan ikan bombay adalah sempena nama bandar Bombay (kini Mumbai).

Ikan itik bombay yang juga dikenali ikan bomelon kecil banyak dijadikan ikan kering. Di India, secara tradisinya ikan itik bombay akan disalut dengan asafoetida (sejenis bahan diperoleh daripada getah rizom beberapa herba) dan dikeringkan di bawah sinar matahari.

Ikan yang dikeringkan itu menjadi pedas dengan rasa masin yang kuat. Digoreng dan dihancurkan, menjadi perasa popular dalam masakan Inggeris-India.

Nama lain ikan bombay ialah ikan lumi-lumi, ikan lumi, ikan kandal, ikan si-teng, ikan dumis dan ikan lumek. Nama saintifiknya Harpodon nehereus.

Sebenarnya ikan itik bombay juga terdapat di Malaysia. Terdapat pengusaha ikan itik bombay kering di Pulau Pangkor, Perak. Di Sarawak, ikan dumis banyak ditangkap nelayan di Pulau Bruit. Laut di kawasan lain seluruh Malaysia juga ada ikan itik bombay.  

Selain dijadikan ikan kering, ikan lumek sedap dibuat masak asam pedas. Tekstur isinya lembut. Digoreng segar juga sedap. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan