Khasiat jering boleh digunakan merawat kanser. Kandungan dalam
jering dipercayai dapat membunuh sel kanser dan seterusnya merawat
kanser berkenaan. Amalan memakan jering dapat mengelak
terbentuk atau permulaan merebak penyakit kanser dalam badan.
Khasiat
ulam jering merawat penyakit diakui di kalangan penduduk di
Malaysia. Jering memang terkenal di kalangan pengemar ulam.
Di kalangan orang Melayu, jering dipelbagikan penggunaannya dari
buah muda hinggakan yang sudah tua. Di sesetengah tempat ia juga dikenali
sebagai jengkol.
Jering mempunyai rasa yang pahit dan berbau. Ini menyebabkan
golongan muda kurang menyukainya. Malah ia turut menyebab bau busuk pada najis
lebih daripada biasa, tetapi tidak seteruk kesan makan petai. Selain itu kesan
makan jering juga menyebabkan air kencing yang berbau hancing kuat.
Jering yang dipilih untuk dijadikan ulam biasanya yang masih muda.
Isinya lembut dan mudah untuk dikenyah. Isi buahnya menjadi keras apabila
semakin tua.
Jika buah tua terus dibiarkan, ia akan merengkah atau terbuka yang
menyebabkan isinya terjatuh tetapi kulitnya, terutama bahagian tangkai akan
terus kekal di ranting atau dahan pokok. Mungkin itu sebabnya dikatakan
peribahasa tangkai jering.
Buah jering yang telah tua tidak sesuai dijadikan ulam kerana
telah keras, kecuali mereka yang memiliki gigi yang kuat dan inginkan cabaran
memakan jering.
Namun, peminat jering masih berpeluang memakan jering tua dengan
cara 'relung' atau menyimpan atau meletakkan isi buah jering di dalam pasir
atau tanah yang basah. Buah itu akan mengembang untuk bercambah dan ketika itu
isinya menjadi lebih lembut dan sesuai untuk dijadikan ulam.
Ia juga sebahagian proses untuk menyimpan agar isi jering boleh
disimpan lama. Jering relung boleh dibiarkan berada di dalam pasir
sehingga anak pokok jering mula tumbuh.
Selain itu, isi jering yang tua juga direbus. Biasanya untuk
merebus jering tua mengambil masa yang lama. Proses merebusnya juga ada petua
yang perlu diikuti seperti dicampurkan sama dengan abu, akar kelapa, besi dan
pelbagai tambahan lain.
Ini dikatakan untuk mengelak pemakannya terkena masalah untuk
kencing. Secara teori sains, tujuan dimasukkan bahan-bahan itu untuk proses
osmosis di mana kandungan kimia di dalam buah jering itu 'ditarik' keluar dan
menjadikan ia lembut dan kurang berbau, selain mengurangkan kesan 'racun' yang
terdapat di dalamnya.
Buah jering rebus sedap dimakan bersama kelapa muda parut yang
dicampurkan dengan gula dan sedikit garam.
Dari segi perubatan pula, biji jering mengandungi sejenis bahan
alkoloid yang memberi rangsangan untuk membuang air kecil.
Bagi pesakit penyakit kencing manis pula, jering boleh
menjadi penawar yang berkesan sekiranya diambil berterusan dengan kadar yang
sedikit. Kerana kandungan sebatian alkoloid di dalam jering mampu meneutralkan
kandungan gula dalam badan.
Jering dikelaskan sebagai racun serdahana kerana ia mempunyai
asid yang menyebabkan keracunan. Ia menyebabkan "sakit
mencucuk/berdenyut (spasmodic pain), penyakit gout, salur kencing
tersekat dan kegagalan renal akut (acute renal failure)". Keadaan
ini dapat diatasi dengan cara merebus yang dinyatakan di atas.
Kenapa jering berbau tidak menyenangkan? Seperti petai yang
mempunyai bau yang kuat, penyebab bau itu sebenarnya adalah asid amino yang
terkandung di dalam biji jering.
Asid amino itu didominasi oleh asid amino yang mengandung unsur
sulfur. Ketika dikunyah menjadi komponen yang lebih kecil, asid amino itu akan
menghasilkan berbagai komponen yang sangat bau, kerana pengaruh sulfur
tersebut. Salah satu gas yang terbentuk dengan unsur itu adalah gas H2S yang
terkenal sangat bau.
Hasil penelitian menunjukkan bahawa jering kaya dengan karbohidrat, protein, vitamin A, vitamin B, fosfor, kalsium, alkaloid, minyak atsiri, steroid, glikosida, tanin dan saponin.
Hasil penelitian menunjukkan bahawa jering kaya dengan karbohidrat, protein, vitamin A, vitamin B, fosfor, kalsium, alkaloid, minyak atsiri, steroid, glikosida, tanin dan saponin.
Kandungan vitamin C pada 100 gram biji jering adalah 80 mg,
sedangkan keperluan kita per hari adalah 75 mg untuk wanita dewasa dan 90 mg
untuk lelaki dewasa.
Jering merupakan sumber protein yang baik, iaitu 23,3 g per 100 g bahan. Kadar proteinnya jauh melebihi tempe yang selama ini dikenal sebagai sumber protein, iaitu hanya 18,3 g per 100 g. Keperluan protein setiap individu tentu saja tidak sama. Selain untuk membantu pertumbuhan dan pemeliharaan, protein juga berfungsi membangun enzim, hormon, dan imunisasi tubuh.
Protein juga memberikan kesan menenangkan otak. Protein membantu otak bekerja dengan cepat dalam menerima pesanan.
Jering merupakan sumber protein yang baik, iaitu 23,3 g per 100 g bahan. Kadar proteinnya jauh melebihi tempe yang selama ini dikenal sebagai sumber protein, iaitu hanya 18,3 g per 100 g. Keperluan protein setiap individu tentu saja tidak sama. Selain untuk membantu pertumbuhan dan pemeliharaan, protein juga berfungsi membangun enzim, hormon, dan imunisasi tubuh.
Protein juga memberikan kesan menenangkan otak. Protein membantu otak bekerja dengan cepat dalam menerima pesanan.
Bagi anak-anak, protein sangat berperanan untuk perkembangan tubuh
dan sel otaknya. Pada orang dewasa, apabila terjadi luka dan sebagainya,
protein dapat memulihkan kembali sel-sel yang rosak.
Jering cukup kaya dengan zat besi, iaitu 4.7g per 100 g. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia.
Jering cukup kaya dengan zat besi, iaitu 4.7g per 100 g. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia.
Gejala-gejala orang yang mengalami anemia kekurangan zat besi
adalah lelah, lemah, pucat dan kurang ghairah, sakit kepala dan mudah marah,
tidak mampu berkonsentrasi, serta mudah terdedah terhadap infeksi. Penderita
anemia kronik menunjukkan bentuk kuku seperti sendok dan rapuh, pecah-pecah
pada sudut mulut, lidah sulit menelan.
Remaja, wanita hamil, ibu menyusui, orang dewasa dan vegetarian adalah yang paling berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi.
Remaja, wanita hamil, ibu menyusui, orang dewasa dan vegetarian adalah yang paling berisiko untuk mengalami kekurangan zat besi.
Di dalam tubuh, zat besi sebahagiannya terletak dalam sel-sel
darah merah sebagai heme, suatu pigmen yang mengandung inti sebuah atom besi.
Jering juga sangat baik bagi kesihatan tulang kerana tinggi kandungan kalsium, iaitu 140 mg/ 100 g. Peranan kalsium pada umumnya adalah untuk membantu pembentukan tulang dan gigi, serta mengatur proses biologis dalam tubuh.
Keperluan kalsium terbesar adalah pada ketika membesar, tetapi pada masa dewasa penggunaan yang cukup sangat dianjurkan untuk memelihara kesihatan tulang. Penggunaan kalsium yang dianjurkan pada orang dewasa adalah 800 mg per hari.
Jering juga sangat baik bagi kesihatan tulang kerana tinggi kandungan kalsium, iaitu 140 mg/ 100 g. Peranan kalsium pada umumnya adalah untuk membantu pembentukan tulang dan gigi, serta mengatur proses biologis dalam tubuh.
Keperluan kalsium terbesar adalah pada ketika membesar, tetapi pada masa dewasa penggunaan yang cukup sangat dianjurkan untuk memelihara kesihatan tulang. Penggunaan kalsium yang dianjurkan pada orang dewasa adalah 800 mg per hari.
Kandungan fosfor pada jering (166.7 mg/100 g) juga sangat penting
untuk pembentukan tulang dan gigi, serta untuk penyimpanan dan pengeluaran
tenaga.
Selain buahnya, pucuk jering juga sesuai dibuat ulam.
Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
BalasPadamπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570