Pokok
buah nam-nam. Itu salah satu nama merujuk kepada satu jenis pokok yang juga
dikenali pokok buah katak puru.
Pokok ini juga dikenali dengan nama pokok buah kopi anjing. Tidak
cukup dengan tiga nama itu, ada lagi nama lain iaitu pokok buah hima, pokok buah namau-namu, pokok buah amphawa dan pokok
buah nang-ai. Buah dihasilkan pokok berkenaan dinamakan mengikut nama
pokoknya.
Khasiat buah nam-nam mujarab merawat penyakit kencing manis,
tekanan darah tinggi dan sakit buah pinggang.
Buah nam nam terkenal dan diminati ramai kerana kelainan rasanya yang unik
serta menyelerakan untuk dimakan.
Pokok nam-nam termasuk
dalam kategori tumbuhan liar atau hutan. Nama botani pokok nam-nam ialah
cynometra cauliflora. Pokok nam-nam mudah ditanam atau dibiakkan melalui
biji.
Pokok nam nam mudah tersebar tumbuh apabila bijinya dicampak atau dibuang
selepas isinya dimakan. Sebab itu, pokok nam-nam banyak terdapat di tepi
rumah yang sebenarnya tidak ditanam, tetapi tumbuh setelah bijinya dibuang di
situ.
Memandangkan pokok ini
mudah ditanam dan tidak begitu besar, pokok nam nam sering dijadikan hiasan
laman rumah, selain dapat menikmati buahnya. Warna daun muda yang berwarna pink
menambahkan kecantikan pokok itu.
Biarpun pokok ini mudah
tumbuh, ia sesuai ditanam di kawasan tanah lembab bersaliran baik dengan
sinaran matahari yang cukup untuk tumbuh subur. Buahnya yang berwarna coklat
dengan permukaan yang berkerutu boleh dimakan. Rasanya masam kelat ketika muda
dan akan berubah menjadi masam manis apabila masak.
Buah nam-nam bersaiz di
antara lima hingga enam sentimeter. Buah yang masak dikenali dengan
warnanya berubah seakan kuning dan buahnya 'kembang penuh'. Bijinya pula
berbentuk leper boleh dibelah dua.
Buah nam-nam keluar di
bahagian batang, termasuk di pangkal pokok. Ada yang keluar betul-betul di
atas tanah. Buahnya akan keluar di tempat sama dengan yang
sebelumnya. Sebab itu, di bahagian itu akan terbentuk macam bonggol tempat
keluar buah.
Bagi pokok yang subur, buahnya keluar hingga ke dahan bahan atas, tetapi
jumlahnya tidak banyak. Jadi, tidak timbul istilah panjat pokok buah
nam-nam untuk mengambil buahnya, melainkan pokok itu betul-betul tinggi.
Buah nam-nam sedap kalau makan dicicih dengan kicap dicampur dengan gula dan
garam. Elok juga dimasukkan belacan dan lada cili api. Kicap juga
boleh diganti dengan cuka. Tidak kisahlah cuka tiruan, cuka nipah atau
cuka kelapa. Kalau tidak ada semu
itu, boleh dimakan dengan garam atau makan kosong aje.
Buah nam-nam boleh juga
dicampur dengan buah-buah lain untuk dijadikan rojak. Memang terangkat.
Kajian khasiat buah nam-nam
belum tersebar, biarpun dikatakan telah ada pakar pemakanan telah membuat
kajian mengenainya. Namun, di kalangan masyarakat Melayu, antara khasiat buah nam-nam
dikatakan mampu untuk merawat kencing manis, darah dan penyakit buah pinggang.
Selain buahnya, pucuk dan
daun nam nam juga boleh dimanfaatkan untuk tujuan kesihatan. Pucuk pokok
nam-nam boleh dijadikan ulam dimakan bersama nasi. Rasanya agak kelat yang
menyebabkan ia sesuai untuk mengubat kencing manis dan darah tinggi.
Daun tua pula boleh dikeringkan dan dijadikan ramuan teh. Ia dipercayai
dapat merawat batu karang.
Elok kita perbanyakkan menanam pokok buah
nam-nam sama ada sebagai pokok hiasan atau untuk mendapatkan buahnya. Pokok ini kini dikategorikan sebagai pokok nadir kerana
jumlahnya semakin berkurangan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan