Siput
gondang emas adalah haiwan perosak utama bagi tanaman padi. Memang sukar untuk
menghapuskan siput gondang emas disebabkan kadar pembiakannya amat tinggi.
Siput
ini boleh bertelur sehingga 8,000 biji telur setahun. Lebih daripada
90% telur yang dihasilkan akan menetas dan membesar dengan kadar cepat. Siput
gondang boleh hidup lebih daripada 3 tahun.
Kerugian
ditanggung oleh petani jika tiada kawalan dilaksanakan terhadap serangan siput
gondang emas boleh mencecah RM5,400 sehektar jika terdapat lima ekor siput
gondang emas dalam satu meter persegi.
Walaupun
siput gondang emas tergolong binatang perosak, ia boleh dimanfaatkan dan secara
tidak langsung juga dapat mengurangkan populasinya.
Bagi
haiwan, seperti itik yang dibela di dalam sawah untuk mengawal populasi siput
gondang emas mampu untuk bertelur dengan lebih kerap. Selain itu, itik yang
memakan siput gondang emas terhindar daripada mengalami masalah pinggang lembik
dan patah pinggang.
Bagi
golongan lelaki yang mengalami masalah tenaga batin dan lesu, siput ini mampu
menguatkan tenaga batin orang lelaki dan kebiasaannya siput ini disediakan
dalam masakan gulai kuning.
Telur
gondang dikatakan dapat melebatkan rambut, cepat memanjangkan rambut dan juga
menghitamkan rambut.
Caranya telur ini diramas dengan tangan dan terus
dilumurkan atas kepala dan biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dicuci
bersih. Diamalkan setiap hari sehingga nampak keberkesanannya.
Juga dikatakan mujarab bagi sakit buasir, caranya telur ini dipanaskan dengan
minyak kelapa dan dibiarkan sejuk. Lepas itu minyak yang telah diproses telur
gondang tadi dilumur pada ibu jari. Gunakan ibu jari tadi untuk menekan buasir
sehingga masuk.
Sebenarnya
siput gondang ada penggemarnya. Biasanya ia dimasak gulai kuning. Isinya
dicungkil atau disedut untuk mendapatkan isinya. Isi siput gondang agak kenyal,
tetapi sedap.
Isi
siput gondang kaya dengan kandungan mineral seperti kalsium, fosforus dan
magnesium, selain sebagai sumber protin.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan