Air
kelapa terkandung di dalam tempurung kelapa muda. Secara semula jadi air kelapa
berasa manis namun mempunyai nilai kalori yang rendah.
Kandungan
air kelapa adalah 94% air dan mengandungi karbohidrat ringkas yang mudah
dicernakan dalam bentuk gula dan elektrolit. Selain daripada itu ia juga
mengandungi pelbagai jenis hormon tumbuh-tumbuhan, enzim, asid amino, vitamin c
dan boleh menjadi sumber yang baik untuk garam potasium (k+).
Air
kelapa selalunya diambil sebagai minuman untuk melegakan kehausan atau
kekurangan air dalam tubuh yang disebabkan oleh cirit birit atau selepas
senaman.
Air
kelapa juga juga pernah digunakan dalam situasi kecemasan sebagai pengganti
kepada air yang digunakan untuk dehidrasi tubuh.
Terdapat
juga beberapa kajian yang menunjukkan air kelapa boleh mengurangkan tekanan
darah sistolik dalam kalangan pesakit hipertensi (darah tinggi).
Walau
bagaimanapun lebih banyak kajian pembuktian diperlukan untuk mengesahkan
khasiat air kelapa terhadap manfaat kesihatan tubuh.
Kajian
klinikal peringkat awal menunjukkan minum air kelapa mungkin boleh mengurangkan
tekanan darah sistolik dalam kalangan pesakit hipertensi (darah tinggi).
Air
kelapa sekiranya diambil secara minuman dengan jumlah yang berpatutan adalah
selamat. Tiada kerisauan terhadap faktor keselamatan dalam pengambilan air kelapa.
Begitu
juga sekiranya air kelapa diambil oleh kanak-kanak. Setakat ini tiada maklumat
berkaitan pengambilan air kelapa dalam kalangan wanita mengandung dan
menyusukan anak.
Air
kelapa adalah selamat untuk diminum. Walau bagaimanapun bagi pesakit hipertensi
yang sedang menerima ubat-ubatan perlu berhati-hati dalam pengambilan minuman
air kelapa ini.
Ia berpotensi mempunyai kesan tambahan dalam pengurangan
tekanan darah. Begitu juga bagi pesakit yang mempunyai masalah kekurangan
fungsi buah pingang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan