Pisang kelat jambi ialah
kultivar pisang kacukan triploid AAB yang banyak ditanam di Brazil,
India, Hawaii, Cameroon dan Australia. Pokok pisang kelat jambi jenis mudah
ditanam dan lasak.
Pisang kelat jambi tidak ditanam secara
ladang atau besar-besaran disebabkan permintaan terhadapnya tidak banyak. Jadi,
kalau ada yang menanam pisang ini hanya untuk kegunaan atau makan sediri dan
ahli keluarga.
Pisang ini tidak mendapat permintaan tinggi
disebabkan tidak banyak kegunaan. Buah pisang ini biasanya hanya dimakan segar
dan tidak sesuai untuk dibuat pengat, digoreng, disira atau digunakan untuk
membuat kuih.
Tekstur isi pisang kelat jambi agak kenyal dan boleh dibelah secara memanjang kepada tiga bahagian hanya dengan menggunakan jari. Rasanya kelat ketika belum masak sepenuhnya dan bertukar manis apabila masak ranum.
Buah pisang kelat jambi biasanya ada biji,
tetapi tidak sebanyak pisang gala. Mungkin sebab itu budak-budak tidak suka
memakannya.
Pun begitu, pisang kelat jambi ada
peminatnya. Sebab itu, pisang ini masih ditanam di kebun atau di kawasan rumah
untuk memenuhi pemintaan peminatnya.
Catatan - Definisi kultivar ialah istilah
yang merujuk kepada jenis tumbuh-tumbuhan yang diperoleh dengan menggunakan
teknik tertentu atau yang diperoleh dalam keadaan yang terkawal; jenis yang
bukan jenis asli: (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tekstur isi pisang kelat jambi agak kenyal dan boleh dibelah secara memanjang kepada tiga bahagian hanya dengan menggunakan jari. Rasanya kelat ketika belum masak sepenuhnya dan bertukar manis apabila masak ranum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan