Selasa, 21 Januari 2020

NASI KERABU SEKARANG JAUH BEZA DENGAN DAHULU

Nasi Kerabu merupakan makanan tradisional popular yang berasal dari negeri Kelantan. Namun, sekarang ini makanan ini bukan sahaja digemari orang Kelantan malah seluruh rakyat Malaysia. 

Banyak kedai makanan atau restoran menjual nasib kerabu di seluruh negara memandangkan permintaan yang tinggi terhadap makanan itu.

Dinamakan nasi kerabu kerana antara ramuan utama ialah hirisan sayur dan ulam seperti daun samak, serai, timun batang, salad dan sebagainya mengikut cita rasa masing-masing.

Turut dijadikan perisa dalam penyediaan nasi kerabu ialah sambal kelapa yang digoreng, tumis dan budu.

Asalnya nasi kerabu dianggap satu menu ketika ketiadaan lauk. Sudah memadai denga bahan-bahan di atas.

Satu lagi yang menarik nasi kerabu pada masa dahulu ialah warna nasi kebiruan yang dihasil menggunakan warna bunga telang atau menjadi hijau pekat jika menggunakan daun mengkudu.

Namun, sekarang ini nasi kerabu bukan calang-calang makanan. Macam-macam jenis tembahan untuk menyedapkan rasa.

Pada peringkat awal penambahan ialah ikan celup tepung goreng. Itu kira sudah dikira tambahan yang 'mewah'. Kemudian ada pula yang memasukkan telur masing sebagai penyedap rasa selain bawang putih jeruk dan solak.

Namun sekarang ini selera semakin berubah. Yang lebih terkenal dan menjadi syarat melariskan jualan nasi kerabu ialah mesti ada daging lembu atau daging ayam bakar. 

Malah, sekarang sudah banyak yang menawarkan daging kambing bakar sebagai lauk dimakan bersama nasi kerabu.  

Sebab itu, hidangan nasi kerabu tidak lagi dianggap untuk menggantikan lauk. Sebaliknya lauk sudah menjadi sebahagian daripada nasi kerabu.  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan