Jumaat, 17 Januari 2020

RAHSIA TEMPAYAN TERGANTUNG DI TUMPAT

Jika anda berkunjung di penempatan orang Cina di Tumpat pada musim hampir perayaan Tahun Baharu Cina tiba, anda akan melihat tempayan tergantung. Kedudukan tempayan tergantung itu tentu menarik minat orang melihatnya untuk mengetahui kegunaannya.

Kegunaan tempayan tergantung itu sebenarnya adalah sebagai pemberat untuk menarik tuil ke bawah supaya menekan guni yang diisi dengan cecair beras pulut yang dikisar.

Apabila ditekan, air akan keluar dari bahagian guni dan tinggal beras yang dikisar. Beras terpaksa dicampur dan direndam dengan air sebelum dikisar supaya ia betul-betul hancur.

Supaya air betul-betul keluar sepenuhnya, maka proses menekan perlu dilakukan selama beberapa jam.

Persoalnnya, mengapa mesti menggunakan tempayan sebagai pemberat. Rasanya lebih mudah jika menggunakan batu atau kayu sebagai ganti tempayan. Tempayan mungkin pecah jika terjatuh.

Penggunaan tempayan adalah tradisi yang ada alasan tersendiri. Ramai tidak mengetahui mengapa digunakan tempayan.

Penyediaan atau proses mengeringkan beras pulut yang dikisar itu adalah sebahagian proses membuat kuih bakul secara tradisional. Sekarang ini kebanyakan kuih bakul menggunakan tepung beras pulut.

Membuat kuih bakul perlu melalui proses mengukus. Cara tradisional mengukus kuih bakul paling baik ialah menggunakan kayu api batang pokok rambutan.

Proses mengukus untuk menghasilkan kuih bakul berkualiti dan tahan lama mengambil masa sehingga selama 20 jam. Semakin lama proses mengukus dilakukan, lagi elok.

Namun, kalau ingin setakat masak, proses mengukus sudah memadai dilakukan sekitar lima jam hingga lapan jam sahaja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan