Jenama
Aminah Hassan bermula daripada sos cili kemudian tampil dengan produk lain
seperti sos tomato, sos tiram, sos kacang dan sos lada hitam.
Perniagaan
ini diusahakan oleh Hajjah Aminah dan Haji Hassan. Ia telah bermula secara
kecil-kecilan pada tahun 1966 di Kampung Merdeka, Batu Pahat dengan menjual
kicap dan sos.
Kemudian,
perniagaan berkembang maju dan kilang pengeluaran telah berjaya dibuka di Jalan
Kapar, Klang. Kini, perniagaan ini telah diusahakan oleh anak-anak Hajjah
Aminah dan Haji Hassan.
Daripada
hanya menjual sos cili, kemudian jenama Aminah Hassan ini tampil dengan produk
lain seperti sos tomato, sos tiram, sos kacang dan sos lada hitam.
Jenama
Aminah Hassan pernah ‘hilang’ di pasaran buat seketika, kini kembali semula.
Buat permulaan, ia kembali dijual di beberapa lokasi sahaja.
Semoga terus berkembang dan berjaya menembusi pasaran lebih meluas untuk memenuhi permintaan di kalangan orang Islam dan bukan Islam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan