Selasa, 7 November 2023

BUAH KEDUDUK KAYA ANTIOKSIDAN

 
Buah keduduk yang telah matang dan kulitnya terbuka boleh dimakan. Rasanya manis pahit. Buah keduduk menghasilkan warna unggu. Warna itu mudah melekat di lidah dan bahagian yang terkena cecair yang keluar daripada buahnya.
 
Buah keduduk sebagaimana acai berry di hutan Amazon atau maqui berry di kawasan pergunungan Patagonia terkenal dengan kandungan antioksidan. Buah keduduk kaya dengan kandungan anthycyonin yang menghasilkan antioksidan sangat tinggi.
 
Buah keduduk amat digemari oleh burung. Burung menjadi penyebar benih keduduk paling aktif melalui najis yang dibuang merata-rata tempat.
 
Pokok keduduk mudah tumbuh dan membesar. Sebab itu, keduduk mudah didapati di mana-mana seperti tanah lapang, belukar dan tepi jalan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan