Di Kelantan satu kebiasaan pada malam
Ramadan ialah program atau aktiviti makan colek. Colek ialah sambal cair dibuat
daripada campuran cuka, lada, garam, nise dan gula untuk dimakan bersama
keropok, daging ayam, popia, buah-buahan dan hasil laut. Aktiviti ini dilakukan
di kedai atau restoran selepas solat tarawih.
Aktiviti makan colek bukan semata-mata
bertujuan untuk makan colek, tetapi ia juga satu ruang masa untuk keluarga,
sahabat, ahli parti, ahli persatuan, rakan sekerja dan sebagainya dapat bersama
pada bulan Ramadan.
Ia menjadi medan untuk mengeratkan hubungan
dan rehat melepaskan tekanan seharian bekerja.
Seperti sedia maklum, pada waktu siang pada
bulan lain, aktiviti “mengeteh” atau “mengopi” boleh dilakukan, tetapi tidak
pada bulan Ramadan. Jadi, sebagai gantinya ia dibuat program makan colek.
Biarpun ada aktiviti berbuka puasa bersama,
banyak orang lebih suka untuk bersama makan colek kerana masanya lebih panjang
dan santai, berbanding majlis berbuka puasa yang singkat disebabkan
masing-masing bergegas untuk bersembahyang Maghrib.
Aktiviti makan colek juga lebih ringkas dan
tidak terikat dengan masa. Makan colek juga boleh dianggap menggantikan moreh
dan makan lewat malam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan